Zwaarddrager
Xiphophorus Helleri

 

Algeneem     Kweek

 

Terug

Korte informatie
Zwaarddrager
Latijnse naam: Xiphophorus Helleri
Soort: Levendbarende tandkarpers
Temperatuur: Rond 24 graden
Voedsel: Alleseter
Lengte: 10 tot 12 cm
Kweek: Makkelijk
Watersamenstelling: Stelt weinig eisen

 De zwaarddrager is een familie van Poeciliidae (levendbarende tandkarper). Je kunt ze vinden in Mexico, Guatemale en Honduras.
Zwaarddragers hebben hun naam te danken aan de onderste verlengde vinstralen die bij de mannelijke vissen typische zwaard vormen. Daarnaast zijn de mannetjes evenals alle andere levendbarenden, herkenbaar aan hun gonopodium. Het lichaam van de vrouwtjes is groter en voller en ze hebben een afgeronde staart.
Zwaarddragers worden in een aquarium niet langer dan 10 tot 12 cm, maar in de natuur zijn er grotere gezien.
Zwaarddragers kunnen in een aquarium van 60 cm lang worden gehouden, maar omdat de mannetjes veel vrije ruimte nodig hebben voor de balts, die het hele jaar door plaatsvindt, is het beter ze nog meer ruimte te bieden. Om dezelfde reden met het aquarium niet al te veel beplant zijn, zodat ze voldoende zwemruimte nodig hebben.
Mannelijke zwaarddragers zijn erg actief in hun pogingen te paren, dus het beter om ze met meerde vrouwtjes samen te houden. Ze houden zich in alle waterlagen, maar hebben een voorkeur tot de bovenste waterlaag. Zwaarddragers zijn erg actief.


Zwaarddragers stellen niet veel eisen aan de kwaliteit van het water. Ze voelen zich lekker als het watertemperatuur rond de 24 graden is, maar ze planten zich ook voort als het water enkele graden hoger of lager is.


Deze eierlevendbarende vissen zijn echte alleseters en ze gedijen prima op een goede kwaliteit droogvoer.
Algen, vers of in de vorm van gedroogde vlokken, mogen zeker niet ontbreken op het menu.
Daarnaast eten ze ook bijzonder graag muggenlarven  en watervlooien.

 

Copyright © 2007-2008 Tropische-Aquariumvissen