Maanvis
Pterophyllum Scalare

 

Terug

Maanvis

Latijnse naam: Pterophyllum Scalare

Soort: Cichliden

Temperatuur: 24 tot 27 Graden

Voedsel: Alleseter

Lengte: Kan 25 cm Hoog worden

Kweek: Makkelijk

Watersamenstelling: Stelt weinig eisen.

 


De maanvis is een familie van Cichlidea (cichliden). Je kunt ze vinden in de amazonegebieden,
vooral in rustig gelegen, langzaam stromende wateren tussen de beplanting.
Buiten de paartijd is het verschil tussen beide geslachten niet vast te stellen en dat geldt ook voor nog geen volgroeide vissen. Pas als de dieren aanstalten maken om eitjes af te zetten, is de vrouwelijke vis herkenbaar aan de grotere geslachtspapil.
De maanvis kan ongeveer 25 cm hoog worden.
Wanneer je een maanvis aanschaft, zijn ze vaak niet veel groter dan een schuiver, maar binnen jaar kunnen ze al een heel stuk gegroeid zijn, en zul je moeten uitkijken naar een andere onderkomen, tenminste als de vis in een middelgroot aquarium wordt gehouden. De minimale hoogte van het aquarium moet 50cm zijn. Met als randbeplanting Vallisneria-soorten doen het goed, maar ook de amazonezwaardplant kom in aanmerking. De vissen staan hier graag tussen. Al te veel stroming in het water brengt de vissen uit evenwicht, ze zijn op hun rust gesteld.
Maanvissen kunnen als koppel, maar ook in een school worden gehouden. Als je een schooltje jonge maanvissen koopt, vormen zich daar vanzelf koppels uit. De vissen zijn vriendelijk tegen elkaar, maar er zijn ook uitzonderingen. Maanvissen doen het goed in een gezelschapaquarium, maar niet bij sumatranen, omdat die wel eens de neiging hebben om de vinnen van de maanvis af te knabbelen. Ook kleine visjes zoals neontetra's en kleine langvinnige manguppen zijn geen ideale medebewoners omdat de maanvis ze wel eens opeten. Maanvissen zijn statige aquariumbewoners. Ze bewegen zich gracieus en zijn, eenmaal volwassen, overwegend, rustig en bedachtzaam.


Maanvis


24 tot 27 graden. Deze vis stalt aan de watersamenstelling weinig eisen.


De maanvis is een alleseter. Hij an volkomen gezond worden op een menu van afwisselend droogvoer (cichlidensticks, S. San, S. Premium). Daarnaast hebben de vissen zo nu en dan graag levend voer zoals pekelkreeftjes en watervlooien. Die mogen ook gedroogd zijn of ingevroren.

 

Copyright © 2007-2008 Tropische-Aquariumvissen