De inrichting

De noodzaak van filtering

Verwarming

Verlichting

Achterwand

Voedingsbodem

Grind en zand

Decoratiematerialen


 


Grind en Zand

 

De bodembedekking in verreweg de meeste aquaria bestaat uit grind. Grind is er in allerlei vormen, kleuren en maten. Wat voor soort grind je gebruikt, is niet alleen afhankelijk van je smaak, maar ook van de vissen die je in het aquarium wilt gaan houden. Sommige vissen woelen of graven graag in de bodem en moeten hier ook de kans voor krijgen. Als je scherp grind gebruikt, zijn verwondigen aan de bek niet denkbeeldig. Bij dergelijke vissoorten gebruikt je altijd afgerond, fijn grind of goed gewassen zand. Fijn grind en zand gemengd kan natuurlijk ook. Er zijn ook vissen, bijvoorbeeld de Corydoras-soorten, die graag in de bodem grondelen, op zoek naar voedsel en er zijn er die zich bij tijd en wijle ondergraven in de bodem. Voor deze vissen heb je een dikke bodem nodig. Je kan ook een gedeelte in het aquarium speciaal voor deze vissen met goed schoongewassen zand inrichten. Gebruik nooit gewoon zand, maar altijd zand dat je in een aquariumspeciaalzaak koopt. Alleen dan ben je er zeker van dat het zand dat het zand geen zware metalen of andere schadelijke stoffen bevat.
De kleur van het zand of het grind speelt ook een rol. De meeste vissen zijn gesteld op een donkere bodemgrond. Ze voelen zich dan veiliger en de kleuren komen mooier uit. Om het mooiste effect te bereiken, laat je het grind oplopen naar achteren toe. Vooraan in het aquarium mag het grind niet tegen het glas aan liggen, maar achterin mag de laag best 7 cm of nog dikker zijn. Het voordeel hiervan is dat het aquarium visueel meer diepte krijgt en dat het vuil, dat de eigenschap heeft om zich op de laagste plaatsen in het aquarium op te hopen, aan de voorkant van het aquarium terecht komt. Daar staan geen planten en kun je er gemakkelijk bij om het vuil af te hevelen.
Vaak blijft het grind niet liggen zoals je zou willen. Een oplossing is het aanleggen van borders. Deze borders hebben tevens als voordeel dat ze meer diepte enafwisseling geven. Ook voor de vissen is een aquarium met borders stukke interessanter dan een aquarium zonder borders en een vlakke bodem. Borders maak je van stukken leisteen of kienhout. Die leg je op bepaalde plekken neer, waarna je de ruimte erachter opvuld met grind.
Zowel grind als zand dat je in de speciaalzaak aanschaf, is al gewassen, maar dat houdt niet in dat je het direct in het aquarium kunt gebruiken. Grind en zand  zullen dus eerst helemaal schoongemaakt moeten worden. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt. Wanneer je steeds een beetje grind in een emmer doet en dit een tijdje onder stromend water laat staan, zal het water in de emmer al snel niet meer troebel zijn. Je kun het proces versnellen door met je hand door het zand of grind te woelen. Pas als het water glashelder blijft, is het zand of grind schoon genoeg om het in het aquarium te gebruiken.

 

Copyright © 2007 Tropische-Aquariumvissen

 

 

 

 

 

Advertentie

Aqua - Top

Ga naar De GaveSite Toplijst en stem voor deze site!!!