De inrichting

De noodzaak van filtering

Verwarming

Verlichting

Achterwand

Voedingsbodem

Grind en zand

Decoratiematerialen


 


De noodzaak van filtering

 

Met uitzondering van een aantal hele sterke vissoorten zullen de meeste het erg slecht doen in vervuild aquarium. Vervuiling is gevaarlijk voor de vissen, ze kunnen daardoor dood gaan. Over het algemeen is aquariumwater snel vervuild, door voedselresten, de ontlasting die de vissen produceren en door rottende plantenbladeren. In de natuur wordt ook het water steeds vervuild, maar omdat er vaar voldoende doorstroming is en het vuile water wordt verdund door regen of fris water uit bergbeekjes, is er bijna geen sprake voor gevaar voor de gezondheid van de vissen. In een aquarium is er geen natuurlijke waterverversing en doorstroming. Als je het water niet kunstmating filtert en regelmatig (gedeeltelijk) ververst, blijven de afvalstoffen ophopen en ontwikkelt zich een zeer ongezond en zelfs dodelijk milieu waarin giftige ammonia en nitraten de overhand krijgen. Daarom iws een goedwerkende filter in bijna alle aquaria noodzakelijk.
Uitzonderingen vormen rijk beplante, diddelgrote tot grote aquaria waarin relatief weinig vissen worden gehouden. Het maximun is 4 tot 5 cm vis per 10 liter water. voor een aquarium van 60 x 30 x 30 cm houdt dat in dat je ongeveer 21 tot 27 cm volwassen vissen kunt houden, mits de vissen matig worden gevoerd.
In minder rijk beplante aquaria loopt dit aantal al snel tot 1 cm vis per 10 liter water. Het spreekt voor zich dat dit de meeste mensen geen optie is. Een goed werkend filten en regelmatig (gedeeltelijke) waterverversing zijn dan ook beslist noodzakelijk als u wat meer vissen wilt houden.

Verschillende soorten filters

Er zijn verschillende manieren om het aquarium te filteren. Krachtige motorfilters, waarvan het filtergedeelte buiten het aquarium wordt geplaatst, en hoekfilters, waarbij het filtertje zelf in het aquarium staart en het motortje erbuiten, zijn de meest populaire filters.
Filters worden gevult met materiaal dat het vuil tegenhoud en het water doorlaat. Na een tijdje vormen zich bacteriën in de filter. Deze bacteriën zetten schadelijke nitraten en ammonia in het water uit. Dat is slecht voor het biologisch evenwicht. Als het filter vol mee vuil zit, gooi je niet alleen de vuile filtervulling, maar ook deze bacteriën weg. Het is verstandig om naast filterwatten ook keramiek steentjes (S.Biogrip/S.Biopur) in de filter aan te brengen. Deze steentjes hebben een poreus oppervlak dan de bacteriën vasthoud, ook als je ze afspoelt onder stromend water.  Je kunt de steentjes nadat je de filter hebt schoon gemaakt gewoon weer terugdoen in de filter, zodat de bacteriën direct hun nuttige werzaamheden kunnen vervolgen.
Zorg er altijd voor dat de filter die je aanschaf voldoende capaciteit heeft. Ga hiervoor te rade bij de vakhandel, aangezien de capaciteit niet alleen afhankelijk is van de inhoud van het aquarium en het afval vissen dat erin leeft, maar ook van het type filter zelf.

 

Copyright © 2007 Tropische-Aquariumvissen

 

 

Advertentie

Aqua - Top

Ga naar De GaveSite Toplijst en stem voor deze site!!!