De inrichting

De noodzaak van filtering

Verwarming

Verlichting

Achterwand

Voedingsbodem

Grind en zand

Decoratiematerialen


 


DecoratiematerialenStenen en Rotsen

Stenen en rotsen kun je hetbeste in een aquariumspeciaalzaak aanschaffen. Sommige stenen reageren namelijk op het water en maken het water te hard. Andere stenen bevatten metalen en dat is slecht voor de vissen. De stenen (lavastenen Bijv.) die je in een aquariumspeciaalzaak kunt tegenkomen, zijn zeker veilig voor de vissen en beinvloeden de watersamenstellingen niet.
Sommige vissen verstoppen zich graag. Hou je dergelijke vissen, dan moet je de stenen zo situeren dat er holten ontstaan waarin en waaronder de vissen kunnen verschuilen. Erg sterke en grote vissoorten, en dan bij name van grotere Cichliden, kunnen enorme ravage aanrichten als ze in het grint gaan graven. De bouwsels kunne hierdoor uit elkaar vallen. Het glas van de meeste aquaria is hier niet tegen bestand. Het is raadzaam om de stenen van te voren aan elkaar te kitten.
Doe dit met kit die geschikt is voor gebruik in aquaria. In alle gevallen zul je dan even geduld moeten hebben voordat je de stenen in het aquarium kunt gebruiken, eerst moeten de giftige stoffen van het lijm uitgewerkt zijn. Op de verpakking van de lijm staat hoeveel tijd dit in beslag neemt.

Wortelhout

Wortelhout, dat onder de naam kienhout of mopanihout wordt verkocht, is erg decoratief. Het is grillig van vorm en bied daardoor ideale schuilplaatsen voor wat kleinere visjes. Een veelvoorkomende probleem met dit hout is dat het na een lange tijd een oranje kleur aan het water kan geven. Je kunt dat voorkomen door eerst het hout te bewerken met een dun laagje transparante polyurethaanlak. Laat het eerst goed drogen en uitharden.

Overige Decoratiematerialen

Er zijn veel kant-en-klare decoratiematerialen te koop. Sommige komen heel natuurlijk over, andere zullen door veel mensen als kitsch worden verworpen. De keuze is heel persoonlijk. Bloempotten, en daarmee worden alleen de oranje getinte aardewerken potten bedoeld, zijn ideale schuil en broedplaatsen voor sommige vissen. Pelvicachromis soorten, waaronder de bekende kersebuikjes, mag u zo'n pot als schuilplaats eigenlijk nooit onthouden. U kunt de pot op de kant, half in het grind graven of het gat aan de onderkant groter maken (scherpe uitsteeksels slag vijlen!) en de pot ondersteboven in het grint drukken. Hou je niet van de kleur en vorm van dergelijke potten, gebruik dan gehalveerde kokosnoten.

 

Copyright © 2007-2008 Tropische-Aquariumvissen

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Aqua - Top

Ga naar De GaveSite Toplijst en stem voor deze site!!!